dimecres, 18 de novembre del 2009

EL FESTIVAL LOLA 09 A BON RITME!


El proppassat 17 d’octubre s’iniciava el festival LOLA, amb un acte organitzat per l'iniciativa IN_LOLA que acull diversos creatius esparreguerins. Un espectacle donava el tret de sortida dels diferents projectes que forment el programa LOLA.

Ànima Mater (Mare i mirall), de Marta Gil amb textos de Maria Mercè Marçal i Rosa Victòria Gras, on quatre actors, esplèndids, exploraven amb la música de la paraula, la poesia. Un treball corporal i de veu, però sobre tot de creació d’aquest personatge, mare-fill, que neix i creix i flueix per entre els textos d’aquestes delicioses poetes catalanes, diferents en la forma, però molt properes en el fons. Hom podia sentir el volum escultòric de la imatge poètica.

La disputa de l’ase, d'Anselm Turmeda, adaptada i dirigida per Albert Mestres, el qual s’ha endinsat en aquest projecte, un teatre massa sovint oblidat, i d’una gracia i frescor, i fins i tot modernitat, sorprenent, d’on n’ha extret una obra dolça i crítica a l’hora. La música, interpretada magníficament per cinc músics en escena, mamava de les arrels de la música tradicional i popular apropant-la a la música contemporània. Una soprano i dos actors transportaven els textos de Turmeda i alguns de nova confecció perfectament implicats en l’essència de l’espectacle. Un teatre popular, proper al teatre dels romancers, absolutament modern que es preestrenava al Festival LOLA des d’on aniria a la Fira Mediterrània de Manresa, on l’any anterior havia guanyat un premi al projecte que contribueixin a l’enriquiment, la modernització i la divulgació de la cultura tradicional catalana.

Sopar de Nadal, de Marc Angelet i Xavier Povill, també va aconseguir un premi a la Fira Mediterrània per al projecte de la recuperació d’un estil tradicional. De fet l’espectacle, d’una factura precisa i preciosa, buscava trobar-se amb el teatre de màscara o la comèdia de l’art.

Diverses exposicions completen la programació del LOLA. L'IN_LOLA, que acull creatius esparreguerins, té ara mateix quatre instal•lacions muntades a les galeries de la plaça de l’ajuntament. I el divendres passat a l'Ateneu es van poder veure dos concerts. Un de Loslost, un grup format per dos Dj i dos tècnics d’imatge que varen presentar un espectacle inspirat el la música i el món, contradictori, de Michael Jackson. L’altre In*digna, és un grup format per guitarra, dj, i cantant i autor de les lletres de les seves cançons. Hip-hop català amb moltes coses a dir, bon ritme i molta marxa.

Maria Coma estrenava el nou format de música en un espai íntim com el Teatret. Aquesta setmana serà Santi Balmes qui ens oferirà la seva proposta escènica de No Ego Show, versions de cançons d’altres autors.

Una de les peces importants de la programació del LOLA és l’estrena de Ramon Oller al Foment de Martorell, de l’obra Merci madame, especialment pensada per a Sandrine Route, intèrpret fetiche de Ramon Oller, ja són moltes les obres i el treballs que han fet junts i Oller la coneix prou bé com per extreure el virtuosisme de la magnífica ballarina.

Aquesta setmana també s’estrenen les Càpsules teatrals, el format més petit del teatre. Peces de 10-15 minuts que tenen com a propòsit l’experimentació i el joc. Textos de creació pròpia i adaptacions d'altres ja coneguts conformen aquest espectacle, que és una interessant proposta amb elements bastant diferents.

Per a les properes setmanes tenim l’actuació d'Anna roig i l’obra de teatre Stereo de Carles Mallol, l'Odissea amb Lluís Soler i Eduard Iniesta, dirigida per Antonio Calvo i la dramatúrgia de Marc Rosich.

A Molins podrem veure Desert Dreaming una obra on Monset Franco cantant i ballarina i intèrpret ens duu de viatge amb l'Irene acompanyada d’un piano. Òscar Molina ha fet la direcció d’aquest treball fruit de la versatilitat de la Montse Franco.

La programació no acaba aquí però deixem per més endavant poder explicar en detall cada una de les coses que queden pendents...

Força LOLA i força teatre!